Burger niejedno ma imię. To nie tylko klasyk z grubym kawałkiem grillowanej wołowiny, ale też chickenburger, fishburger, a nawet wege burger. Najnowszą wersją pysznej kanapki jest smach burger - w Stanach Zjednoczonych już zrobił furorę. Coraz częściej można też go spotkać w polskich lokalach.
Odchudzamy burgera, czyli jak wygląda smash burger
Smash burger różni się od klasycznego burgera sposobem przygotowania mięsa. Wciąż mamy tu wołowinę, jednak jest ona znacznie cieńsza. Dzięki specyficznej technice grillowania kotlet jest kruchy, aromatyczny i bardzo soczysty. Ze względu na inną formę mięsa, smash burger jest niższy niż tradycyjne burgery, jednak ma w sobie mnóstwo unikalnego smaku.
Oczywiście fakt, że wołowina jest cieńsza, nie skreśla możliwości zjedzenia ogromnego burgera, którego trudno ugryźć - tak uwielbianego przez burgeromaniaków! Udowania to Pasibus - dostępny w menu tego lokalu poczwórny smash burger Poznań zawiera aż cztery plastry smashowanej wołowiny i cztery plastry sosu cheddar. To prawdziwa uczta dla miłośników aromatycznych, niebanalnych kanapek z chrupiącym mięsem!
Jak przyrządzić smash burgera?
Samodzielne przygotowanie smash burgera może okazać się nieco wymagające. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią partię wołowiny. Najlepiej, by była to wołowina black angus, która charakteryzuje się marmurkowatą strukturą. Oznacza to, że w poszczególnych partiach mięśni tłuszcz rozmieszczony jest równomiernie. Black angus to bardziej wykwintny niż inne typ wołowiny, dzięki czemu świetnie nadaje się do wymagających smash burgerów.
Specyficzna jest też technika grillowania smash burgerów. Polega ona na umieszczeniu kulki wołowiny na gorącym, dymiącym ruszcie, a następnie rozbicie jej za pomocą ciężkiej łopatki. Aby przygotować smash burgera, trzeba więc mieć odpowiedniego grilla oraz odpowiednie przyrządy. Po położeniu mięsa na ruszcie należy je przyprawić solą, a następnie obrócić po maksymalnie kilku minutach. Na każdą partię tak przygotowanego mięsa kładziemy plaster sera cheddar. Całość zamykamy w ulubionej bułce, dodajemy warzywa, sos i gotowe!
Sekret chrupkości smash burgerów
W mięsie położonym na rozgrzanym ruszcie i rozbitym ciężką łopatką zachodzi tzw. efekt Maillarda. Reakcja ta została odkryta w XX wieku przez chemika Louis-Camille Maillarda. Polega ona na karmelizacji wierzchniej części produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Dochodzi do reakcji, której rezultatem jest wytworzenie chrupiącej, subtelnej skórki, która jednocześnie zatrzymuje w mięsie jego intensywny smak.
Smash burger to doskonała alternatywa dla każdego, kto poszukuje odmiany od tradycyjnych burgerów. Danie to z pewnością wyróżnia się intensywnym, unikalnym smakiem i aromatem. Jeśli nie masz pewności, czy ten typ burgera trafi w Twój gust, kulinarną przygodę zacznij od zjedzenia smasha w restauracji. Powtórzenie kulinarnego dzieła okaże się łatwiejsze, gdy wcześniej poznasz dobrze przygotowany pierwowzór. Kto wie, może smash od tej pory stanie się Twoim ulubionym rodzajem burgera?
- Zewnętrzny materiał partnerski